DMX en kort beskrivning.

Vad är DMX?

DMX512/1990 är ett dataprotokoll som används först och främst för professionell belysnings utrustning.

Informationen som sänds i en DMX kabel innehåller ett 8-bitars värde (0-255) per 512 unika adresser. DMX är ett snabbt protokoll som enl standarden uppdateras up till 44 gånger per sekund (44HZ). Det är därför DMX är det mest använda protokollet i teater, tv och show världen.

DALI, KNX, DSI och andra belysnings protokoll räcker helt enkelt inte till.

Tänk dig en teaterföreställning där 20 armaturer med olika adresser skall blinka vid samma tillfälle. DMX är ett av de få protokollen som klarar detta i tid.

Ett tillägg till DMX är RDM som står för Remote Device Management. RDM används till att få tillbaka status från enskilda enheter via DMX kabeln. Informationen kan bland annat vara DMX adressen, temperatur, tillverkare, brinntid och mjukvaruversion denna informationen kan vara väldigt användbar vid stora installationer eller när man inte har direkt tillgång till armaturerna.

Tänk dig en armatur i innertaket på en kyrka ovanför bänkarna, när den monterades var armaturen lätt att nå från byggställningen men nu behöver man veta hur lång brinntid lampan har kvar innan det är dags att byta. Då är det bara att ta fram en RDM mjukvara och fråga armaturen. Ett exempel på sådan mjukvara kan vara LumenRadios mjukvara SuperNova.

Ett fackuttryck som ofta används är "Ett DMX universum" och med det menas 512 adresser. Det är ett DMX universum som transporteras i en DMX kabel. En normalstor teater idag använder flera DMX universum, Göteborgs operan använder mer än 6 universum vilket är 3072 kretsar. Anledningen till att det behövs så många kretsar är inte att man har så många dimrar utan att man använder motoriserade strålkastare, motoriserade färgväxlare och/eller LED armaturer med flera olika färger på lysdioderna i samma armatur. En motoriserad strålkastare kallas ibland för "moving head" och det är inte alls ovanligt att dessa högteknologiska maskiner använder runt 40 kretsar per armatur.

Vad som blir allt vanligare idag är LED armaturer med RGB (Röd, Grön, Blå) och andra kombinationer. Den här typen av armaturer använder ofta flera DMX adresser, kanske en för varje färg och en Master krets som huvud dimmer. Vilket gör att det blir vanligare och vanligare med DMX i miljöbelysnings installationer eftersom KNX och Dali snabbt når sina kapacitets tak.

©2019 ElectroNord Tele 0707-35 72 28